tiistai 20. kesäkuuta 2017

Suomi100 - jeee! Kielo kansalliskukka - hurraa!

Ollenkaan en muistanut, että kielo (Convallaria majalis) on Suomemme kansalliskukka. Mitäs se meistä kertoo?
  • Päältä kaunis mutta myrkyllinen sisältä?
  • Vaikeasti voitettava ja hankala hävitettävä?
  • Haluamme niin kovasti päästä eroon junttimenneisyydestä, että vaihdamme nimemme lehmänkielestä kieloksi?
Kielo on tehnyt pesää useaankin paikkaan puutarhassani – ilman kutsuani tai lupaani. Revin sitä pois joka kevät, mutta sitkeästi se sieltä nostaa päänsä ja huumaa minua tuoksullaan.

Ehkä minun kuitenkin kannattasi tykätä kielosta. Ei kansallistunteen takia vaan ihan itsekkäästi varmistaakseni oman onneni. Nimittäin kukkaviisaustiede kertoo senkin, että  kieloon mieltyneelle on tiedossa onnea rakkaudessa.

Selvisipä sitten sekin mysteeri. 

Nyt poimin puutarhastani nipun kieloja ja yritän ihan vakavissani tykätä niistä.


3 kommenttia:

  1. Tykkään kieloista kovastikin, erityisesti kukkien tuoksusta ja lehtien alkukesän vihreydestä. Vaan ketään en kehota sitä kukkapenkkiin istuttamaan, ellei halua riesaksi asti lisääntyvää kasvia. Muutama päivä sitten revin kaksin käsin kieloja rhodojen ympäriltä, mutta yhä niitä jäi ja kaksinverroin enemmän niitä on ensi keväänä. Loppukesästä kielot menevät ruskeiksi, jolloin kasvusto on melko risuisen näköinen.

    VastaaPoista
  2. Kielot ovat ihania! Niiden tuoksu tuo lapsuuden kesät ja kukkakimput mieleen. Tänä kesänä istutin kielon juurakkoja puutarhamme, toivottavasti lähtevät hyvin kasvuun. Mukavaa marraskuuta!

    VastaaPoista
  3. Istutin kieloja koivunalle perustettuun perennapenkin reunuskasviksi keväällä.Vesijohdon kaivun yhteydessä suuren koivun juuristosta vapautui tilaa perennoille, hieman puolivarjoinen paikka.Saapa nähdä millaisen riesan saan,jos varjoliljat,päivänliljat,iirikset,sormivaleangervot,pionit,jaloakileijat ja liljat eivät pärjää villeille kieloille kasvukilpailussa.Mahtaako tulla juolavehnän veroinen kilpailu valosta ja kasvutilasta.Täytyypä olla tarkkana ensikesänä, että millaiseksi kasvusto kehittyy.

    VastaaPoista