sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Z niin kuin Zetor

Kun olin lapsi, useat koulukaverini olivat kotoisin maataloista. Niinpä koulun pihalla käytiinkin kiivaita keskusteluja siitä, kumpi on parempi traktori, Massikka vai Zetori. Oliskohan Valmet vielä ollut yhtenä ehdokkaana, en muista, kun meillä ei ollut maataloa niin ei ollut traktoriakaan.

Tästä aasinsillasta päästäänkin hyvin päivän Puutarha-aakkonen Z:aan eli Zetoriin eli koneisiin puutarhassa. Joteskin siirtolapuutarhat ovat niin piskuisia plänttejä, että sinne ei kovin suuria koneita edes pysty tuomaan. Varsinkaan kun pihoille ei oikein pääse, kun kulku tapahtuu  ehkä metrin levyisistä kävelyporteista.

Alueen teitten kapeus ja 90°risteykset niillä ylikapeilla teillä tuottavat omat ongelmansa. Luojan kiitos en asu kulmatontilla, muuten olisi ties minkalaiset jättiautot ohimennessään rouhineet aitaani ja portinpieliäni.

Aikoinaan tilasin Muhevaiselta 1000 litraa multaa ja sekös oli operaatio! Opastin kuorma-auton tontilleni, joka sijaitsee keskellä ja keskellä, ja jo siinä oli oma vaikeutensa niine terävine risteryksineen. Koneen kuljettajalla oli joku fiksu nosturin näköinen vehje, jolla valtava multasäkki nostettiin aidan yli tonttini sisäpuolelle. Upea suoritus!

Käsittääkseni joku pääkaupunkiseudun multadiilereistä on jopa kieltäytynyt tuomaan siirtolapuutarhaan isoja multasäkkejä juuri näiden kuljetusvaikeuksien vuoksi.

Ongelma on siis se, että pitääkö siirtolapuutarhurin luopua monesta kivasta pihansa parannusjutskasta sen takia, että tiet on lähes mahdottomia isoille autoille ja pihoille ei pääse? Kyllä ja ei. Pikku paratiiseilla on omat rajoituksensa, ja jos ei halua elää niiden mukaan, niin ei sitten. Voi hommata ihan oman ison puutarhan leveine teineen ja isoine sisäänajoväylineen ihan mistä muualta lystää.

Tai sitten voi uhrata orapihlaja-aitansa ja ajaa ison koneen tontille. Tai sitten voi tehdä hommat pienemmillä koneilla tai jopa käsivoimin. Hätä keinon keksii, kakkoshätä kaksikin keinoa.

1 kommentti:

  1. Erinomaista pohdintaa. Elämä on täynnä erilaisia arvovalintoja, joiden seassa kulkeminen ei aina ole ihan yksinkertainen prosessi.

    VastaaPoista