keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Aikakirjat sekaisin ja maailmanloppukin tulossa

MarjisXmasCalender odottaa ylihuomenna 21.12.2012 tapahtuvaa mayojen ennustamaa maailmanloppua. Sitä ennen puutarhuri voi vain ihmetellä joulukukkien ajantajua.

Miten hyasintti, joka on kaunis toukokuun kukka, onkin yhtäkkiä joulukukka? Ritarinkukka on keskikesän kasveja, mutta ihan sen näköinen on myös joulun ehdoton kuningatar amaryllis, jota tosin saa useamman värisenä ja jopa raidallisena. Tosin ne kuulemma ovat kaksi aivan eri lajiketta, kotoisin jopa eri mantereilta.

Uusi tulokas joulukukkarintamalla on kielo, sekin oikeasti toukokuussa kukkivia. Joulukukaksi kielo on erittäin hyvä valinta, kaunis ja pökerryttävän tuoksuva. Kevätpuutarhan koristava tulppaanikin on nykyisin trendikäs joulukukka, mieluiten punaisena ja valkoisena ja tyylikkäimmillään yksittäin pikkumaljakoissa pitkin pöytää.

Tänä jouluna ekan kerran havaitsin, että myös tulilatva ja syklaami ovat tunkenut itsensä joulukukiksi. Tulilatva on tuotantotaloudellisesti kestävä koko kesän kukka ja herkän kaunis syklaami taasen on syyskukka

Hmmmm, mitähän tästä pitäisi ajatella? Onko maailmassa liian vähän kukkia, kun samoilla kasveilla pitää luonnollisen kukkimissesongin lisäksi olla vielä keinotekoinen joulusesonki? Jos ruokakulttuurissa kaikkein muodikkainta on palata alkuperäiseen täysin sesonginmukaiseen ruokailuun, niin kasveissa ollaan menossa päinvastaiseen suuntaan ja kaikkia kukkia pitää olla tarjolla koko ajan ympäri vuoden. Eli vanhanaikainen mansikoita marraskuussa -ajattelu on nyt kukkamaailman synti.

Mulla ei vielä ole kotona muita joulukukkia kuin tämä aluillaan oleva amaryllis sekä hyasintti, joka on ostettu lähinnä ruukun takia. Mutta vielähän tässä on jouluun aikaa ja tyypilliseen tapaan koko maailma pitää aina saada kaksi kertaa vuodessa valmiiksi: ennen joulua ja ennen juhannusta, tuli maailmanloppu tahi ei.

1 kommentti:

  1. Jostain luin, että tulppaanilla olisi hyvinkin pitkät perinteet joulukukkana, muut lienevät enemmän tai vähemmän tuoreempia.

    VastaaPoista