tiistai 18. joulukuuta 2012

Avaa porttis puutarhaasi

MarjisXmasCalender keskittyy tänään seksistiseen puutarhametaforaan.

Jotenkin yllättävää on, että puutarha on metafora naisen suvunjatkamiselimille. Tai toisaalta, eiköhän nuo elimet ja niihin liittyvät toiminnot ole kaikkien metaforien isoäitejä?

Itse Ilkka Kanerva tekstaili metaforan kaiken kansan tietoisuuteen viestillään Tuksulle: "Oletko pitänyt puutarhasi kunnossa?". Ehkä Kanerva niin mielellään lykkii tärisevää ruohonleikkuria, että hänelle tuli siitä mieleen analogia muunlaisestakin hyödyllisestä trimmaamisesta.

Tai sitten Kanerva muisteli kultaista 80-lukua, jolloin Tumppi Varonen uikutti radiossa vähän väliä "Tahdon rakastella sinua". Biisissä Tumppi anoi, että "Avaa porttis puutarhaasi / ja mä tulen kuin sade".

Tekstuaalisesti plussaa tulee siitä, että puutarhametaforan ajatuskulkua on viety vielä pidemmällekin. Laulaja tekee tässä  itseään ty vertaamalla ensin naista puutarhaan ja sitten itseään tuikitarpeelliseen sateeseen. Sillä vaikka kala ei kapaakaan polkupyörää, niin puutarha kyllä kaipaa sitäkin runsaammin sadetta ja sadetta ja sadetta. Eli metaforana ihan toimiva.

Kuunnellaan klassikkobiisi ihan siitä ilosta.
1 kommentti: