torstai 19. elokuuta 2010

I niin kuin ikkuna

Puutarha-aakkonen I voisi olla ihqu, ikuinen, itsenäinen tai mitä muuta tahansa I:llä alkavaa, mutta nyt se on yhtä kuin IKKUNA.

Puutarha on ikkuna maailmaan. Voin tarkastella puutarha-ikkunani läpi/kautta melkeinpä mitä tahansa asiaa elämässä, vaikka Nikkei-indeksiä tai Bodomin murhia tai 24 tv-sarjan logiikkaa. Uskon vakaasti blogini alaotsikkoon "Kaikki elämässä löytyy puurtarhasta".

Itselleni puutarha avasi ennalta-arvaamattomia ikkunoita. Sain puutarhan myötä puolivuotisen kesän, jatkuvan opiskelun, tekemisen ilon, uudenlaista yhteisöllisyyttä, tarkoituksenmukaisuutta elämään ja sitoutumista. Puhumattakaan onnellisuudesta ja ymmärryksestä, nöyryydestä ja onnistumisesta ja vaikka mistä muusta myönteisestä asiasta, joita puutarhan myötä tulvii elämääni ovista ja ikkunoista.

Puutarha on myös näyteikkuna toisen persoonaan. Täällä siirtolapuutarhassa voi tehdä ihmisestä päätelmiä ihan sen mukaan, millä antaumuksella hän hoitaa puutarhaansa. Tai on hoitamatta. Puutarhassa voi toteuttaa kaikkein saivartelevimmatkin luonteenpiirteensä leikkaamalla nurmikon aina 4 mm pituiseksi kolmen päivän välein tai kynimällä kukkapenkin reunukset kynsisaksilla. Tai sitten puutarha on vain miljöö, johon kutsua kavereita grillaamaan ja juomaan viiniä, eikä varsinaisesta puutarhanhoidosta tarvitse ottaa mitään paineita. Ja sitten pitää vielä muistaa, että oikeasti pelkän puutarhan perusteella tehdyt johtopäätökset toisen persoonallisuudesta ovat kyllä täysin liioiteltua keittiöpsykologiaa :-)

1 kommentti:

  1. Ah, miten positiivisesti sanottu että sai puolivuotisen kesän! Sen pistän korvan taakse tulevia tarpeita varten!

    VastaaPoista