maanantai 30. toukokuuta 2011

T niin kuin TELEVISIO

Puutarha-aakkonen T on tuon kaiken kivan, helpon, opettavan, koukuttavan ja tylsän turbotunneli eli TELEVISIO. Sen joka kanavalta pukkaa puutarhaohjelmaa aivan juolavehnäisellä intensiteetillä.

Televisiohan tekee ohjelmaa siitä, mille on kysyntää. Puutarhaohjelmat ovat sitä samaa keinotekoista lifestyle-huttua kuin yhtä loputtomat ruoka-, sisustus-, matkailu- ja remontointiohjelmat. Halpaa puolitosi-tv-tuotantoa.

Puutarhaohjelmissa asiat tapahtuu "Kaikki mulle nyt heti" -periaatteella. Joku  perhe on jostain syystä joutunut puutarha omistajiksi (voi mikä kauhea kohtalo!!!), eikä perhe tiedä aiheesta hölkäsen pöläystä. Paitsi sen, että valmista pitää olla heti ja että puutarhan pitää olla helppohoitoinen.

Sitten roudataan paikalle puutarhasuunnittelija ja hirveä määrä maansiirtokoneita. Perheellä itsellään ei tietty ole mitään sanottavaa suunnitelmasta tai toinen vielä kauheampi vaihtoehto on se, että puutarha tehdään "yllätyksenä" perheelle. No, äijät ryhtyy töihin ja puutarhaan pykätään ihka ensimmäiseksi stadionin kokoinen patio - koska sitä ei tarvi hoitaa, eikä sillä ole elollisen luonnon kanssa mitään tekemistä. Seuraavaksi tuodaan lavakaupalla paikalle kiviä tai muuta katemateriaalia, jonka keskelle laitetaan pihavaloja ja muutama ikivihreä. Ah, sekin on helppohoitoista!

Sitten istutetaan kasvit, jotka ovat aina lähes täysikokoisia. Mitenkähän ne täysikokoiset puut oikein sopeutuvat uuteen kotipaikkaansa, ihmettelen vaan... Rahaa tähän kaikkeen mylläämiseen, rakentamiseen ja kasveihin menee aivan älyttömästi, mutta siitähän ei puhuta sanaakaan. Pelottavinta on, kun välillä puutarhasuunnittelijat keksivät jotain todella "kivaa" puutarhaan. OMG OMG.

Ainoastaan YLEn kanavat pitävät puutarhaohjelmien tasoa yllä, eivätkä sorru edelläkuvatun kaltaisiin epärealistisiin törkytuotantoihin. Monipuolinen ja informatiivinen "Puutarhaunelmia" pitää pintansa vuodesta toiseen. Siinä annetaan tilaa puutarhan omistajille, he kertovat värisevällä rintaäänellä omasta rakkaasta harrastuksestaan. Ohjelmasta saa aina jotain uusia ajatussiemeniä omallekin pihalle.

Englantilainen "Puutarhurin ABC" vasta viehättävä sarja olikin! Sen juontaja puutarhuri Alan Titmarsch jopa äänestettiin jossain vaiheessa yhdeksi brittien seksikkäimmistä miehistä (mikä kyllä mielestäni kertoo enemmänkin saarivaltion miestarjonnasta). No, hurmaavasti virnistelevä Alan ahkeroi sopivalla herkkyydellä puutarhassa, opasti ja innosti kokeilemaan. Ja kerrankin Alan sanoi, että pitää koko päivä maata puutarhassa (kylmä GT kädessä) tekemättä mitään ja vain tarkkailla valo-olosuhteita.  Me like!

YLEn puutarhaohjelmissa on ymmärretty puutarhan ydin eli slow life. Mikäs kiire tässä on, valmiissa maailmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti