keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Traagillinen tulppaani

Tulppaanista kerrotaan dramaattista syntytarinaa:  Persialainen prinssi Farhad on rakastunut verrattoman kauniiseen ja siveään palvelusneitoon nimeltään Shirin.  Hän ei kuitenkaan ehdi edes tunnustaa neidolle rakkauttaan, kun kuulee tämän kuolleen. Surun murtamana Farhad syöksyy hevosellaan alas kallionkielekkeeltä kuolemaan ja jokaisesta Farhadin veripisarasta kasvaa punainen tulppaani, täydellisen rakkauden vertauskuva.

(Ikävä juttu, että tieto Shirinin kuolemasta olikin pelkkä huhu.)
Punainen tulppaani siis kuvastaa niin voimakasta rakkautta, että sen puolesta voi antaa vaikka henkensä. Tarkemmin katsottuna tulppaanin maljan pohjalla lepääkin kärsimyksen musta sappi. 

Olikohan Shakespearella tämä tarina mielessä hänen kirjoittaessaan Romeota ja Juliaa? Persialaistarinassa nimittäin käykin niin, että kuultuaan Farhadin kuolemasta onnen hylkäämä Shirin etsii hänen ruumiinsa ja riistää itseltään hengen sen ääressä. Kuvastakoot nämä tämän kesän valkoiset ihanuudet Shiriniä:

Ja jottei tulppaaneista jäisi niin surullinen tunnelma, annetaan näiden keltaisten ja oranssien kaunotarten symboloida iloa ja toiveikkuutta. 

Laskin, että puutarhassani on tänä keväänä 18 erilaista tulppaania. Ah mitä runsauden onnea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti