tiistai 28. joulukuuta 2010

10 kysymystä siirtolapuutarhasta

Tämä on oikeasti puutarha-aakkonen Q niin kuin QUESTIONS. Aina kun siirtolapuutarha tulee puheeksi vieraitten ihmisten kanssa, saa vastata TOP10-kysymyslistaan. Siirtolapuutarhat kun ovat outoja rauta-aitojen rajaamia alueita, joissa asuu tosi kummallista porukkaa. 

1. Miten ihmeessä sieltä saa mökkejä? Eikö ne ole kauhean harvoin myynnissä?
Ainakin meillä Marjaniemessä vaihtuvuus on valtaisaa. Noin 10 % mökeistä vaihtaa omistajaa vuosittain. Näistä täysin uusille omistajille menee osa ja lisäksi on sukupolvenvaihdoksia tai muuta perhesuhteisiin liittyvää vaihdantaa.

2. Eikös siellä ole joku jonotuslista niille mökeille?
Ei ole. Siirtolapuutarhassa vallitsee autonomia. Kaupunki vuokraa siirtolapuutarha-alueen yhdistykselle, jonka jäseniä jokainen mökkiläinen on. Mökkiläinen siis omistaa oman mökkinsä ja maksaa vuokraa palstasta yhdistyksen kautta kaupungille. Mökkiläinen myös myy oman mökkinsä kenelle haluaa, ehtona vain, että ostaja on helsinkiläinen.

3. Nehän on aivan järjettömän kalliita!
Niin, mikäpä tässä maailmassa olisi järjellistä? Siirtolapuutarhamökin hinta on minunkin 6 vuoden asumisaikana jo tuplaantunut. Mutta halutessaan täällä voi asua puolet vuodesta, joten kyseessä onkin kakkoskoti ihanan puutarhan keskellä. 

4. Eikö siellä asu vain vanhuksia?
Jatkuva sukupolvenvaihdos on meneillään. Ympäriltäni on myyty vanhempien ihmisten mökkejä ja tilalle on tullut työikäisiä lapsiperheitä. Onneksi tulin itse aluelle alle nelikymppisenä, sillä aion jumittaa mökissäni ainakin satavuotiaaksi asti ;-)) 

5. Teillä on siellä aivan kamalia diktaattorisääntöjä ja kaikkia kytätään koko ajan?
Tiettyjä sääntöjä on ja ne ovat vuokranantajan eli kaupungin määrittämiä. Diktatuurista ei ole kyse, vaan siitä, että alue säilyisi ulkonäöltään yhtenäisenä. 

6. Miten siellä voi asua niin ahtaasti? Mä en ainakaan kestäisi naapureita niin lähellä.
Naapurit ovat niin lähellä, että kuulen patiolleni, kun naapurin ulkona olevaan kännykkään tulee tekstiviesti. Jos ei siedä vieraita ihmisiä lähellään, ei missään nimessä kannata tulla siirtolapuutarhaan! Suomi on täynnä ihania erakkomökkejä naapureita karttaville persoonille. 

7. Siellähän on ulkovessat ja suihkuja ei saa olla ollenkaan?
Viemäröintiä ei ole kuin harvoilla uusilla siirtolapuutarhoilla. Vessat ovat siis biokäymälöitä, joita nykyään saa tosi siistejä ja hajuttomia. Kylmä vesi tulee tontin laidalle. Jäteveden puhdistus jää mökkiläisen vastuulle. Meillä on yhteissauna – Helsingin paras! – ja suihkuvuoroja viikolla. 

8. Siellä kaikki tietää toistensa asiat ja juoruaa kaikesta.
Kun lähekkäin asutaan, niin  naapurin kanssa tulee tutuksi. Se auttaa, ettei elämässä ole mitään salattavaa - ja miksi ihmeessä olisikaan? 

9. Pakkotalkoita on kuulemma aivan julmetusti.
Talkoovelvollisuus vaihtelee puutarhoittain, meillä Marjiksessa se on peräti 3 tuntia vuodessa. Siis aivan huikea vaatimus mökkiläiseltä antaa kokonaista kolme tuntia omasta elämästään yhteisen hyvinvoinnin eteen! Onneksi senkin voi välttää maksamalla silkkaa rahaa. 

10. Siirtolapuutarhassa on varmaan aivan ihanaa?
Kyllä! Kyllä! Kyllä!

2 kommenttia:

  1. Hei, hyvin olet kysymykset löytänyt, koska noinhan sitä juuri kysellään. Vastauksistakin olen samaa mieltä kanssasi.Erityisesti erakkomökkien suosittelu ihmisille, joita lähellä olevat ihmiset ärsyttävät.

    Uskoakseni läheisyys ja yhteisöllisyys ovat juuri siirtolapuutarhojen suola. Ilman niitä ei olisi koko puutarhoja.

    t. Puutarhuri Klaukkalapuistosta, 5 vuotta onnellista mökkielämää takana

    VastaaPoista
  2. Erinomaisia vastauksia kysymyksiin. Jos juttelisin siirtolapuutarhurin kanssa niin asettaisin varmasti muutaman noista kysymyksistä :) Säästit vaivan ja jonkun muun hermoja :)

    VastaaPoista