sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Vielä on kesää jäljellä

Kesän viimeinen saunakerta meillä Marjiksessa on aina jotenkin haikea. Koko kesä ollaan saatu nauttia tästä Suomen parhaasta saunasta ja rattoisasta seurasta, ja nyt se suunnaton ilo yhtäkkiä riistetään meiltä. Kesä meinaa olla ohi, puutarha nuutuu ja horrostuu, naapurit on hyvästeltävä ja on harkittava omaakin muuttoa takaisin kaupunkiin. Ei yhtään haluis!

Marjiksen lämpimästi sykkivä sydän, sauna, on mahdollisimman pitkälle säilytetty alkuperäisessä 50-luvun asussaan. Kiuas on kertalämmitteinen ja lämmitysurakka kestää n. 4 tuntia. Vartin välein on syötettävä uutta reidenpaksuista halkoa kiukaan ahnaaseen kurkkuun. Kesälauantaisin noin yhden aikaan lämmittäjä heittää häkälöylyt, huuhtaisee lauteet ja kahdelta alkaa miesten vuoro. Naiset pääsevät saunaan viideltä.

Saunomisjärjestys herättää miespuolisessa väestössä jatkuvasti närästystä ja pientä kapinahenkeäkin, mutta järjestyksellä on omat historialliset perinteensä. Marjiksen puutarhalegendan mukaan vuorot olivat aikoinaan toisin päin, mutta sen seurauksena miehet eivät palanneetkaan saunasta, vaan jäivät kallistelemaan saunalle tai jonkun naapurin mökille, mistä huppelisia miehiä sitten köyrättiin kottikärryillä kotimöksille.

Löylyt on leppeät tai kirpakat, aina hyvät. Kun kuumuudesta on nautittu, kietaistaan pyyhe ympärille ja mennään istuskelemaan terassille kylmän juoman ja rupattelevien naapurien seuraan. Kummasti se maailma siellä aina parantuu!

Nyt viimeisellä saunakerralla naisia hemmoteltiin myös herravieraalla: 16-vuotias pitkäturkkinen Janus-kissa istuskeli narussa tupakkapenkillä. Siellä se arvokkaasti otti silityksiä vastaan ja vain väsyneen välinpitämättämästi vilkuili ohikulkevia piskejä.

Joskus terassilla lauletaankin. Keväällä kaikui suvivirsi ja monena syksynä ollaan tähän aikaan hoilattu  täysin totuudenvastaisesti, että vielä on kesää jäljellä. Pimenevässä illassa tunnelma on vähän harraskin, kun terassin pöydillä on kesäkukkien sijasta värikkäät tuikut ja kaikki tietävät, että se on loppu nyt.

Tosin onhan meillä sitten Tapaninpäivän sauna. Ja ihan kohta on taas Vappusauna. Ja sittenhän on taas uusi kesä, onhan, onhan?

1 kommentti:

  1. Kyllä se niin on että kesä tuntuu aina menevän liian nopeasti ohitse. Ensin ajatellaan että sitä on niin kauheasti vielä jäljellä, että ehtii vaikka mitä. Sitten yhtäkkiä loppuu lomat ja lehdet putoavat puusta. Mutta ei hätää, se seuraava tulee _todella_ nopeasti taas vastaan :)

    Tuo sauna kuulostaa ihanalta. Mielestäni parasta saunassa on juuri se lämmitysprojekti. Miten tylsää olisikaan jos sauna olisi nappia painamalla valmis?

    VastaaPoista