tiistai 23. marraskuuta 2010

Tonttu Tietävän salainen tehtävä

Marjiksen kaunottaret uinuvat valkoisen lumen alla ja haaveilevat tulevasta kesästä. Talventörröttäjien seassa on silti aitoja työläisiäkin hommissa, ainakin puutarhan alati uutterissa vahtijoukoissa. 
Tonttu Tietävä vartioi portin pielessä ja ratsaa tulijat kiinteällä laserkatseellaan. Vaikka en puutarhatonttuja arvostakaan, tämä pieni ja pelkistetty tonttuveijari huteran kepin nokassa tarttui jo aikaisin keväällä matkaani.

Puutarhatonttujen esikuvana pidetään antiikin Hefaistosta, rumaa ja rampaa Heran poikaa. Lyhytkasvuinen Hefaistos oli taitava seppä ja takoja ja omasi muitakin tonttumaisia piirteitä. Varsinaisesti puutarhatonttuteollisuus roihahti Saksassa 1800-luvulla ja sieltä se villitys levisi ympäri maailmaa kulovalkean lailla, niin kuin nyt saksalaisilla aatteilla on joskus tapana.

Ranskasta vuorostaan alkoi tonttujen vapautusliike: tonttuja viedään puutarhoista läheisiin metsiin luonnonolosuhteisiin. Onko vapauttajilla esteettisiä tarpeita siistiä lähipuutarhojaan vai vapautetaanko tonttuja kuin kettuja turkistarhoilta? Jotkut vapautetut tontut kuulemma lähtevät myös matkoille ­- kuten Amelie-elokuvassa.

Vaikea uskoa, että Tonttu Tietäväiseni päättäisi yhtäkkiä lähteä valomatkalle Thaimaaseen tai että se joutuisi aktivistien kaappaamana värjöttelemään talvensa keskellä
Roihuvuoren synkkää metsää. Siksi uskallankin jättää sen talveksi portinpieleen hoitamaan omaa arvokasta vartiointitehtäväänsä. Tosin ei se ainakaan rusakoita pidä poissa tontillani - jäljistä päätellen ristihuulilla oli ollut kunnon pikkujouluhipat pihallani.

1 kommentti: