tiistai 3. toukokuuta 2022

MWWW eli salaatin ylösnousemus

Vuorossa kevään ensimmäinen MWWW eli MinnanWerratonWiherWinkki.

Tällä kertaa vinkki on vanha, mutta erityisen käyttökelpoinen näin keväällä runsaan luonnonvalon ansiosta. Kyse on nimittäin salaatista.

Itse rakastan salaattia yli kaiken (paitsi lehtikaalia kyllä vieläkin enemmän). Syön päivittäin lounaaksi salaatin, jonka koostumus on vuosikaudet pysynyt samana, vain marja/hedelmä vaihtuu sesongin mukaan. Resepti löytyy blogipostauksestani vuodelta 2015 Mindfulness-salaatti osa 1  En ole Australian Masterchef, en edes siirtolapuutarhan, joten ainekset ovat perinteisiä, eikä tekemisessä tarvitse taituroida. Aikoinaan olin näköjään vähän fiksumpi syöjä kuin nykyään, sillä Mindfulness-salaatti osa 2 käsittelee tietoista syömistä. Hmmm, pitänee ryhdistäytyä silläkin saralla.

Mutta asiaan eli WiherWinkkiin.

Ruukkusalaatti on kallista, ja erityisesti nyt inflaation ja nousevien lannoitekustannusten maailmassa sokea Reetakin osaa ennustaa, että hinta kipuaa vain ylöspäin. Joten nyt (ellei aina) kannattaa toimia kuten kunnon martta-ihminen ja antaa ruukkusalaatille uusi elämä.

Kun ruukkusalaatista on lehdet syöty, ei jämien ja juuripaakun osoite olekaan biojäte tai komposti. Sen sijaan ota vähän kaupan ruukkua isompi ruukku ja istuta salaatin nysä multaan. Laita ruukku valoisaan paikkaan ja kastele riittävästi, niin uusi salaatinkerä valmistuu rouskuteltavaksi. 

Vasemmanpuoleinen istutettu 4 päivää sitten, oikeanpuoleinen tänään. Nämä köllöttelevät tyhjän kasvihuoneen kingeinä, mutta ikkunalauta tai keittiön pöytä käyvät kasvatukseen yhtä hyvin.

Pikkasen pahoittelen näin ilmiselvän wiherwinkin julkaisemista. Kyse on kuitenkin myös periaatteista. Miksi ostaa aina uutta ja siten kuluttaa luonnonvaroja? Maailma ei tällä vinkillä pelastu silti istuttamalla ruukkusalaatin kotona saa seurata uuden elämän syntyä ja kasvun ihmettä ja säästyneet lantit voi laittaa vaikka… (täydennä itse).

- - -   Seuraa myös Instagram-tiliäni Puutarhatarinoita

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti