torstai 19. heinäkuuta 2012

3 tärkeintä asiaa puiden hoidossa

Meillä Marjiksessa on järjestetty useammatkin treffit puun alle. Oma asiantuntijamme ja puu-entusiasti Ulma Salo on kädestä pitäen opastanut, miten palstan puita pitäisi helliä ja kurittaa parhaan sadon ja puiden hyvinvoinnin varmistamiseksi. 

Ja huh, onhan puissa hoitamista - jos siihen urakkaan ryhtyy! Ulman mukaan omenapuiden kanssa pitää olla Sisar hento valkoinen tai ainakin leikkaustaitoinen terveyssisar ensimmäiset 120 vuotta ja sitten puut osaavatkin jo itse pitää huolta itsestään. Tässä nyt konekivääritulitusmaisella vauhdilla kaikkein tärkeimmät asiat:

1. Hoitoleikkaukset
Omenapuita voi leikata mieluiten juhannuksesta syyskuulle. Yleiset omenapuiden kevätleikkaukset vain innostavat puuta tekemään vesiversoja entistä runsaammin. Luumu- ja kirsikkapuut on leikeltävä syksyllä, aikaa on aina Oktoberfestiin asti. Puut on hyvä pitää kerättävinä eli tarpeeksi matalina sadon korjaamiseksi. Kaikki toisiaan koskettavat tai hankaavat oksat leikataan, sillä hankauskohtiin tulee kosteutta ja sieniä. Puun sisällä tulee olla väljää ja valoisaa, jotta aurinko pääsee kypsyttämään satoa. Niinpä myös sisäänpäin kasvavat oksat on hyvä poistaa. Vesiversot, juuriversot, lahot oksat ja suoraan oksista ylöspäin kasvavat oksat poistetaan. Ahnehtiminen on synti puun leikkaamisessakin, kerralla puuta voi maksimissan leikata kolmasosan.

2. Puupeili
Sana herättää kaikkia kivoja assosiaatioita piianpeilistä puutarhanarkissokseen, mutta oikeasti se kuitenkin tarkoittaa, että puun alla on mullos. Se helpottaa puun elämää, tuo lämpöä, pitää ravinteita ja kosteutta maassa ja estää juurien vioittamista esim. ruohonleikkurilla. Ja mullassahan on aina kaikkea elämää ja puun kannalta oivaa vipellystä. Puupeilin voi sitten täyttää millä haluaa: mansikoilla, perennoilla, kesäkukilla, puun runkoa hyväilevillä kärhöillä...

3. Rapsuttelu
Puun ravinteet kulkevat ihan kaarnan alla. Kaikki kaarnan päällä oleva jäkälä, sammal ja muu kasvusto on hyvä harjata pois, jotta vesi ja ravinteet voivat virrata vapaammin. Harjaukseen sopii vanha ja kulunut mattobårsta tai ihan pelkät puutarhahanskatkin. Myös hedelmäpuu kaipaa elämäänsä hellyyttä, joten malttia rapsutteluun! Sateella moiseen hommaan ei pidä edes ryhtyä, jottei puu vain vahingoitu entisestään. Ja mitä rapsuttelusta paljastuukaan: esim. omenapuu on oikealta väriltään punaposkinen Aino eikä jäkäläisen harmaa Väinämöinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti