Jos kauneus on katsojan silmissä, niin ehkä samasta paikasta löytyy seksikin. Ainakin Georgia O'Keeffen hienot kukkataulut on haluttu nähdä naisen seksuaalisuuden ilmaisuna. Taiteilija itse ei pitänyt tästä kaventavasta tulkinnasta yhtään. Toisaalta taideteos täydentyy vasta sen kokijan tulkinnan kautta, joten O'Keeffen kukkataulujen eroottisuuden voi nähdä tai olla näkemättä: kukkien muodot ja emit ja heteet ja asetelmat voi tulkita seksinä tai ihan vaan, no, kukkina.
Kävin Tennispalatsissa amerikkalaisen taidemaalari Georgia O'Keeffen näyttelyssä. Hän maalasi alunperin abstrakteja aiheita, mutta koska ne hänen sukupuolensa takia tulkittiin hirmu seksuaalisiksi, niin hänpä alkoi maalata valokuvamaisella tarkkuudella kukkia. Mutta kuinkas kävikään: valokuvaajamiesystävä oli ottanut O'Keeffestä runsaasti alastonkuvia, joten eroottiseen katseen objektiksi joutuneen O'Keeffen kukkataulutkin tulkittiin hyvin sukupuolisesti.
O'Keeffe mullisti kukkamaalausta. Entisten pikkusievien asetelmien sijaan hän maalasi kukat läheltä, close-upeina. Kukka täyttää koko maalauspinnan, taustaa on vähän tai ei ollenkaan, joten ei ole taustatarinaakaan. On vain monumentaalisiin mittasuhteisiin kasvanut kukka, jota on pakko pysähtyä ihmettelemään.
Näyttelytekstien mukaan O'Keeffe ymmärsi luonnon tuote-estetiikan. Mitähän tämä 1910-40 uransa tehnyt taiteilija ajattelisi nykypäivästä, kun luonnon tuotteistaminen on viety äärimmilleen?
Lähteet: Näyttely Tennispalatsissa + näyttelyn esittelylehtinen + näyttelytekstit.
Kuva: Georgia O’Keeffe: Kaksi hulluruohon kukkaa, vihreitä lehtiä ja sininen taivas, 1938© 2009 Georgia O’Keeffe Museum
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti