perjantai 17. elokuuta 2012

Vanhoja viidakon sanontoja

Kyllä puutarhakasvit ovat ihmeellisiä. Joku voisi jopa luulla, että kasvi esimerkiksi tarvitsisi multaa, mutta ehei, se on pelkkää liitoittelua ja huhupuhetta, tuleehan kasvit toimeen ilman multaakin. Sen todistaa tämä innokas Malva (Malva), joka kotona Alavudella kukoistaa pergolassa betonin ja tiililaattojen välissä sillä pikku-pikkuriikkisellä hiekkamäärällä, jonka muurahaiset (!) ovat rakoseen kantaneet.
Toinen esimerkki kasvien supervoimista on Marjiksesta, jossa keskelle nurmikkoani päätti tänä kesänä kasvaa Sinipiikkiputki (Eryngium planum). Ajan nurmikon kerran viikossa sellaisella kätevällä kaurapuurokäyttöisellä vekottimella, mutta hittojakos sinipiikkiputki siitä piittaa. Juoni menee näin: ajan koneella kasvin yli, kasvi taittuu, mutta nostaa välittömästi päänsä taas ylös ennenkuin ruohonleikkuri kerkee edes sanoa "No voihan himputti!". 
 
Eli jos nyt haluaisi analogisesti ottaa esimerkkiä kasvien elämäntaistelusta, niin tässä tapauksessa tulee ihan ekana mieleen vaikka nämä vanhat viidakon sanonnat:

- Viisas taipuu vaan ei taitu. 
- Olosuhteet eivät muovaa meitä vaan me muovaamme olosuhteet.

2 kommenttia:

  1. mulle sanoi kerran joku, että "kasvin ainoa tehtävä on kasvaa, sitä pitää hoitaa tosi huonosti (tai on laittanut sen totaalisen väärään paikkaan) jos se kuolee"

    VastaaPoista
  2. Totta, kasvin ainoa tehtävä on vain kasvaa ja kasvaa. Kerran suurena myyrävuonna olin huolissani myyrän elämäntehtävästä ja kysyin sitä IGS:stä. Sain vastauksen, että myyrän tehtävä on elää ja lisääntyä. Ei kai sitä elämässä muuta tarvita.

    VastaaPoista