keskiviikko 24. elokuuta 2011

Aikavääristymä nimeltään juhannus

Huomasin taas kerran, että jollei puutarhassa saa jotakin aikomaansa puuhaa tehtyä ennen juhannusta, niin sitten asian voi suosiolla siltä kesältä unohtaa. Puutarhaelämässä vallitsee ihmeellinen  aikavääristymä: juhannukseksi on saatava koko maailma valmiiksi. Sama on tietty työelämässäkin, mutta siellä hommat jatkuu samalla turbovauhdilla heti loman jälkeisestä ensimmäisestä aamusta lähtien.

Mutta puutarha-aktiivisuus lopahtaa juhannukseen ja sillä siisti. Esimerkiksi nyt en ehtinyt ennen juhannusta ostaa yhden yhtäkään amppelia vaikka kesää olisi ollut jäljellä vielä monta kuukautta.  Niinkuin nyt siinä ajassa ei olisi voinut ostaa vaikka kymmentä uutta amppelia, mutta ei, sehän oli jo ihan myöhäistä siltä kesältä. Vaikka juhannuksestahan alkaa vasta lomat ja se paras aika puutarhasta nauttimiselle.

Alkukesä on kaiken uuden rakentamista, hommaamista, ahkeroimista. Juhannuksen jälkeen alkaa ylläpito- ja leppoistusvaihe, kunnon downshiftaus sanan varsinaisessa merkityksesä.

Puutarhamyymälöissähän tämä on ollut tiedossa aina. Toukokuussa ja kesäkuussa ihmiset (myös minä) ostavat hullun lailla kaikkea kallista roinaa puutarhaansa. Juhannuksen jälkeen voi aivan hyvin alkaa vaikka puutarhakalusteiden ale, eihän ne enää ketään kiinnosta, meni jo, so last season.

Onneksi ehdin jo toukokuussa tehdä puutarhaani ainoan uudistukseni eli hommasin pari viljelylaatikkoa salaateille ja yrteille. Kärhön hankkiminen jäi vain puheeksi - tänäkin kesänä. Samoin kävi köynnösruusun ja runkoruusun. Pensasaidan aukon istuttamista yritin tässä kuussa, mutta kivikovan savimaan kaivaminen 4 m pituus x 50 cm leveys x 50 cm syvyys oli liian iso pala haukattavaksi. Jätän sen keväälle - taas.

Eli kovasti on jo agendalla hommaa ensi huhti-, touko- ja kesäkuuksi! Talvella keksin vielä loputtomasti lisää, joten ei se taidakaan olla ihme, että jo juhannuksesta haluaa vaihtaa lepovaihteelle.

PS. Blogin päivittämättä jättäminen loman aikana johtui vaan Bloggerista ja huonosta nettiyhteydestä, jotka eivät enää ole puheväleissä. Sorry! Nyt taas töissä ja nettiyhteys pelaa.


1 kommentti:

  1. Osuit naulan kantaan tuossa aikavääristymässä. Itselleni kävi tänäkin vuonna aivan samoin. Ennen juhannusta sain maalattua verannan puunsuojausaineella, mutta patio jäi maalaamatta, vaikka maalia olisi ollut.

    Samoin kävi kukkalaatikoiden kanssa. Toiseen sain istutettua köynnöskasvin, mutta toinen jäi lähes tyhjilleen, mitä sitä nyt heinäkuussa kukkia istuttamaan.

    Nytkin voisi nauttia vielä ihanista illoista, mutta mielessä syksy tuppaa päälle.

    VastaaPoista