tiistai 4. syyskuuta 2012

X-files ja X-factor

Puutarha-aakkosissa ollaan nyt koluttu kohtaan X ja sehän on täysi mysteeri!

Puutarha on aivan täynnä äksiä: tuntemattomia kasveja, eläimiä, marjoja, versoja, ilmiöitä. Vuosien varrella kaikkein kummallisin X oli ekolähiö-kukkapenkissäni kasvanut liukuvärjätty valko-vaaleanpunainen, sormen paksuinen ja korkuinen limainen kasvi. Se olisi voinut lähteä lipettiin koska tahansa, koska jopa sen kuuluminen kasvi- vai eläinkuntaan oli vähän niin kuin arvoitus.

Monituiset kasvit jäävät nimettömiksi arvoituksiksi. Ihmismieli myös toimii niin, että vaikka kesällä muistaisikin kasvin nimen niin seuraavana keväänä ei lapiokaan auta, kun nimi on hautautunut niin syvälle aivopoimujen kätköihin. 

X-filesin lisäksi puutarhassa jyrää myös X-factor. Se jokin tuntematon tekijä, joka saa jotkut kasvit menestymään ja toiset kuihtumaan ilman mitään näkyvää syytä. Joillakin vain on se taito ja karisma ja naapurilla ei sitten mitään, ei vaikka kuinka kastelisi, lannoittaisi ja parantaisi maata.

Sama tietenkin on myös puutarhureilla. Jotkut syntyy viherpeukaloiksi ja jotkut innosta huolimatta poropeukaloiksi. Toki taito kehittyy vuosien myötä, mutta mksi joku onnistuu jo luontaisesti niin paljon paremmin ja toinen ei välttämättä kirjaviisaudellakaan, se jää mysteeriksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti