sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Vadelmaindeksi

Aina kesällä hämmästelen torilla ja kaupassa vadelmien hintoja. 250 g rasia saattaa maksaa ehkä jopa 4 euroa! Kuka hullu maksaa 4 euroa moisesta ropposesta, nehän kasvaa kotipuutarhurillakin ihan ilmaiseksi!!!

Niinhän sitä voisi luulla. Tänä kesänä aion oikeasti laskea, mitä puutarhavadelma maksaa.

Meillä siirtolapuutarhassa vadelmia käytetään raja-aitoina. Keväällä näkee kivasti kaikki naapurien naapuritkin, mutta kesäkuun alussa on lehti niin tiheää, että privaattielämään on pienoinen mahdollisuus.

Minullakin on vadelma-aita, arviolta noin 25 m (käyn mittaamassa ja päivitän lukeman). Leveyttä on ehkä runsas metri eli kasvustoja on kahdessa rivissä. Hmmm, 25 m X 1,20 m = n. 20-30 litraa vadelmia.

Nyt on vasta toukokuu ja olen jo käyttänyt n. 9-10 tuntia vadelmiin. Kevään ensi töitä on katkoa kaikki viime kesänä satoa tuottaneet oksat. Se on keväällä helppoa, kun oksat ovat puutuneet ja napsahtavat kivasti katki. Aikaa kului noin 2,5 tuntia. Seuraava työ on niiden hakettaminen, johon kului noin 2.5 tuntia, tosin siinä oli muutama marjapuskan ja ruusun oksakin mukana.

Sitten oli rikkaruohot, erä 1. Aikaa kulunut tähän mennessä n. 5 tuntia.

Ja hei, en ole tänä vuonna tehnyt vielä mitään vadelmapuskien tukikepeille ja -nauhoille, jotka taas vaativat uusimista. Puhumattakaan tukilankuista, jotka estävät vadelmapuskan valumista palokäytävälle.

Heinäkuussa alkaa varsinainen vadelmavankeus eli vadelmien poimiminen joka toinen päivä. Sitä ennen rikkaruohot pitää vielä pari kertaa noukkia, työtä 25 m x 1,2 m, jiihaa!

Ymmärrän toki, että vadelman hinta torilla ja kaupoissa perustuu siihen, että vadelma on hankala poimittava, jokainen marja pitää nappasta omilla silkkikätösillä. Niin olen aina ajatellut, mutta tänä kesänä lasken joka ikisen vadelmapuskissa viettämäni tunnin jaettuna vadelmasadolla. Sitten annan jonkin arvon omalle työlleni (mitähän siihen laitan, minimipalkan vai asiantuntijan korvauksen?) ja kerron sen kaikella työllä. Vadelman hinta syntyy siitä.

Jotenkin alan jo nyt epäillä, että vadelmien torihinnat ei olekaan niin tuulesta temmattuja...

Päivitys:
Elokuussa päivitetty vadelman hinta löytyy täältä

1 kommentti:

  1. 7,72 €/h näyttävät maksavan Iso-Hiiden kartanolla Turengissa virolaisille. Ei häävi, vaikka itse sanonkin.

    VastaaPoista