maanantai 14. toukokuuta 2012

WOW vai old school?


Puutarha-aakkoset ovat edenneet kohtaan W niin kuin WOW, tai suomeksi wau tai pelkkä vau. Eli johonkin sykähdyttävään, pysäyttävään, henkeäsalpaavaan.

Onko puutarha WOW? Se on ehdottomasti WOW kun omenapuut hehkuvat kuin kalpeat ylioppilaat tulevaisuutensa kynnyksellä. Tai kun aamulla huomaa, että ensimmäinen vaaleanpunainen pioni on levähdyttänyt kaikki lehtensä levälleen. Tai kun karvainen unikkopallukka arvailee aukaistako itsensä kokonaan tälle mädälle maailmalle vai jäisikö sittenkin umppuunsa ja pitäisi koko kauneutensa itsellään.

Versaillesin puutarha on ehdottomasti WOW. Isän ja äidin puutarha kotona Alavudella on kiistämättä WOW. Joskus jopa Stockan puutarhaosasto onnistuu yllättämään.

Ehkä puutarha kuitenkin enemmän on turvallista ja perinteistä old schoolia. Tuttua. Puutarha on jatkuva olotila, yhtäaikaa lepopaikka ja jatkuvan ahkeruuden ahjo.

Ohikiihdyttävät WOW-tuokiot tuovat lisäsykähdystä. WOW-hetken yllättäessä voi vetää syvään henkeen kauneutta ja tallentaa se kaikilla aisteilla. Hetki menee ohi nopeammin kuin haluaisikaan – nousuhumalakaan ei säily, flow ei ole ikuista eikä rakastumisen huumakaan kestä kuin tieteellisesti lasketun ajan.

WOW on häivähdys ja sen salaisuus on täysi läsnäolo (vinkiksi vaan kaikille, jotka pettyivät Helsingin uponneeseen WOW-arkkitehtuuri-Guggenheim-hankkeeseen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti